Laptop FAQ

We kozen voor een toestel met een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit. Het toestel is geschikt voor alle leerlingen, ongeacht de studierichting.

Het geselecteerde toestel is de HP Probook x360 435 G10. Dit compacte toestel is een stevig werkpaard uit het business-gamma van HP. Dat betekent dat de onderdelen van een hoge kwaliteit zijn en de behuizing veel sterker is dan bij een niet-professioneel toestel. De schermgrootte is 13,3 inch groot. Het toestel kan gebruikt worden als klassieke laptop én kan gebruikt worden als ‘pen device’. Dit betekent dat je op het scherm kan schrijven met bijhorende pen. Het scherm is 360° roteerbaar en weegt minder dan 1,5 kg.

We kiezen bewust voor hetzelfde toestel voor alle leerlingen en leerkrachten. Die keuze zorgt voor:

  • Als de laptop defect is, krijgt de leerling een gelijkaardig reservetoestel in bruikleen zodat hij of zij vlot verder kan werken.
  • Het aangeboden toestel is geschikt voor intensieve verplaatsingen door actieve jongeren.
  • De installatie van de benodigde software wordt centraal uitgevoerd.
  • Leerlingen kennen elkaars toestel en helpen elkaar.
  • Leerkrachten werken met exact hetzelfde toestel als de leerlingen waardoor ook zij dit toestel grondig kennen en gemakkelijker uit eigen ervaring leerlingen kunnen ondersteunen.
  • Er is een servicepakket voor software én hardware (onderhoud, herstelling …).
  • Door eenzelfde toestel te gebruiken, ontstaat geen afgunst onder leerlingen.
  • Niet alle ouders kunnen hun kind helpen met een defect aan een eigen toestel. Daarom neemt de school deze bekommernis over van de ouders door met een standaardtoestel te werken.
  • We verplichten de ouders echter niet om het toestel dat aangeboden wordt via de school aan te kopen of te huren. Maar eigen toestellen worden niet ondersteund door de school.

De leerlingen van het 3de jaar zullen hun leerlaptop vier schooljaren kunnen gebruiken. Wanneer ze de stap zetten naar hoger onderwijs zal het toestel zeker en vast daar ook nog dienst bewijzen. Voor leerlingen van de eerste graad biedt de school een leentoestel aan zodat een ouder maar één laptop moet aankopen tijdens het 6-jarig traject op onze school.

De uitgeverijen maken meer digitale boeken, maar de laptop zal niet alle hand- en werkboeken vervangen. De vakgroep zal altijd het beste leermiddel kiezen. Meer en meer leerkrachten kiezen ervoor om een eigen cursus te maken. Die worden gratis digitaal ter beschikking gesteld.

De Universiteit Gent verplicht studenten in de opleidingen informatica, wiskunde, geografie en chemie al vanaf het eerste bachelorjaar om over een eigen laptop te beschikken. Andere studenten hebben die verplichting nog niet maar worden wel sterk geadviseerd om er een te hebben, de infrastructuur is er. Universiteit Gent geeft het volgende advies:

“Aan studenten die instromen in de faculteit Wetenschappen en die reeds over een recente laptop beschikken, raden we aan om niet direct een nieuwe laptop aan te schaffen in functie van de opleiding. Je kan gerust op je huidige laptop blijven werken tot die zijn dienst bewezen heeft (typisch vier tot vijf jaar na aankoop) en dan een nieuwe laptop aanschaffen in functie van het vervolg van de opleiding.” Er is geen groepsaankoop voor laptops voorzien via Universiteit Gent.

Elke student aan Howest heeft een laptop nodig die door de opleiding aanbevolen wordt. Howest verplicht niet om een toestel via hun kanalen aan te kopen. Dat is een vrijblijvend aanbod. Men stelt dat elk toestel gebruikt kan worden indien het performant genoeg is.

De laptop die Emmaüs Aalter aanbeveelt voldoet prima aan de specificaties die universiteit Gent en Howest vooropstellen. Men adviseert 8 GB tot 16 GB intern geheugen. Howest specifieert uitdrukkelijk om WiFi 6 aan boord te hebben; (de Emmaüs-laptop heeft WiFi6 aan boord).

Emmaüs Aalter hecht veel belang aan een gezond werk- en leefklimaat voor onze leerlingen. We kiezen voor een toestel van 13,3”. We besteden in de les ook aandacht aan het afwisselen van schermtijd met het ontspannen van de ogen, een ergonomische werkhouding, de gevaren van sociale media, het veilig gebruik van internet, het correct gebruik van het toestel …

Een extern toetsenbord, externe muis en extern scherm (24”) voor thuisgebruik kunnen de gezondheid en productiviteit ten goede komen. Wil je het thuis helemaal ergonomisch en comfortabel dan kan je zo’n externe toestellen gemakkelijk met één kabeltje aan een laptop connecteren via een zogenaamd usb-c dockingstation.

De ouders vragen om een laptop aan te kopen, lijkt een wat tegenstrijdige beslissing voor een school die werk wil maken van gelijke kansen voor elke leerling. Niets is minder waar. Leerlingen die in minder kansrijke situaties opgroeien, blijken minder ICT-competenties te ontwikkelen, net omdat ze minder kansen krijgen om met ICT te werken. Door alle leerlingen een degelijk en scherp geprijsd toestel aan te bieden, krijgen alle leerlingen dezelfde mogelijkheden om hun ICT-vaardigheden en -competenties te ontwikkelen. We hopen op die manier de ongelijkheidskloof te verkleinen, zowel in onze school als later op de arbeidsmarkt of in het vervolgonderwijs. Door (op termijn) te streven naar één uniform toestel, kan elke leerling zich evenwaardig en gelijk voelen binnen de klasgroep. Voor de uitrol van dit project vroegen wij ondersteuning en advies aan de armoedecoördinator van het OCMW Aalter.

Het laptopproject biedt de ouders de mogelijkheid om de betalingen te spreiden over vier schooljaren waardoor ze niet geconfronteerd worden met een grote éénmalige kost. SignPost spreekt hier over huren om het aankopen op afbetaling wettelijk sluitend te maken, maar na de laatste betaling wordt de laptop zonder meer eigendom van de leerling.

Sinds 25 mei 2018 is er een strenge wetgeving van kracht op het gebruik van data en privacy (de GDPR-wetgeving). Dit betekent dat elke organisatie maatregelen moet treffen om de data en de privacy van de medewerkers en klanten (leerlingen en ouders) te beschermen. Alle gegevens van de leerlingen en ouders worden strikt beveiligd en zijn enkel zichtbaar voor bevoegde personen. Berichten en informatie die opgeslagen worden in een persoonlijke map zijn voor niemand anders leesbaar, ook niet voor de beheerders of voor de directie. Wij stimuleren onze leerlingen om alle gegevens in de Cloud op te slaan. Op die manier blijven ze overal beschikbaar én zijn ze sterk beveiligd.

Laptops die opnieuw ingeleverd worden of defect zijn, krijgen een ‘clean install’ zodat ook alle gebruikersgegevens gewist worden en dus alle software hersteld wordt naar de toestand op 1 september.